Skriv ut

Varthän? - Resor i tid och rum

Det har alltid funnits människor som drömmer om något annat, som har en önskan att resa bort, att se världen eller kanske bara till närmaste stad.
 
Att resa är temat för Släktforskardagarna 2012, med tåg, med hästskjuts, med båt eller på annat sätt. Oavsett vilket färdsätt, alltid mot ett nytt mål i vilken tid det än skedde.
 
Från Gävle emigrerade man tidigt till Nordamerika, Gävle sjömanshus registrerade sjömannen som ville se världen, hästskjutsen tog pigan och drängen till marknaden, apostlahästarna soldaten som marscherade till regementet, ångfartyget och tåget gjorde resan till ett äventyr!
 
Otaliga är exemplen på resan och målet för den.
 
Välkomna till Gävle och Släktforskardagarna 2012!



Emigrationen till USA

Den utvandring som skedde över Gävle till USA under 1840-talets sista hälft och 1850-talet har setts som den tändande gnistan för den enorma utvandring som fick mer än en miljon svenskar att fram till andra världskriget lämna landet. Under de första åren hade Gävleborgs län lika stor utvandring som hela övriga Sverige sammantaget. BildAtt Gävle blev så stor emigranthamn hängde samman med att härifrån gick det ofta fartyg till New York med stångjärn från bruken i Gästrikland och närliggande landskap. Järnet var tungt och därför fanns det mycket plats över i lastrummen, som då kunde användas av emigranterna.

Redan 1846 avseglade fyra fartyg med stångjärn från Gävle samt ett från Söderhamn. Lasten bestod även av nästan 700 personer som följde med över Atlanten av religiösa skäl. De allra flesta var så kallade erikjansare, anhängare till bondsonen Erik Jansson från Biskopskulla i Uppland. På grund av sitt rabiata motstånd mot statskyrkans järngrepp över befolkningen samlade han runt 1 300 sympatisörer från bland annat ett antal Hälsingesocknar. Erik-
jansarna utsattes för förföljelse och många valde att lämna landet för att bosätta sig i en koloni i Illinois som fick namnet Bishop Hill. Galva, som är Gävles vänort, anlades 1854 som stationsort av folk från Bishop Hill när järnvägen från Chicago drogs genom trakten.

Förutom erikjansarna utvandrande ytterligare runt 1 000 personer via Gävle men med destination New York. Emigrationen från Gävle avslutades under 1860-talet och majoriteten av emigrationsvågorna gick sedan i huvudsak via Göteborg.

I Sveriges emigranthistoria spelade 1840- och 1850- talens utvandrare en viktig roll som informationsspridare om det land i väster som så småningom skulle ta emot så många svenskar.
USA var vid den här tiden okänt för de breda folklagren men med emigrantbreven kom landet att bli känt och bli ett realistiskt alternativ till den kämpiga jordbrukartillvaron i hemlandet. Det är också unikt för Sverige att så många människor utvandrade av religiösa skäl. När religionsfriheten slog igenom i praktiken kom utvandringen i huvudsak att ske av ekonomiska skäl. Drömmen att få det bättre genom utvandring är allmängiltig.

Källa: http://gavlestrand.se/historia/emigrationen



Bilden "Farwell to home" visar svenska utvandrare som går ombord på ett fartyg i Göteborg 1905.

Sök

Huvudsponsor

Annonsörer (2)

Arkiv Digital online

Samarbetspartner

Huvudarrangörer

Vill du annonsera här?

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Hämta annonsprislista - klicka här!

Hämta beställningsblankett för annonser - klicka här!

Det är inte längre möjligt att beställa annons i programkatalogen.